Kot novim pasjim lastnikom nam je področje pasjega sveta popolnoma neznano. Najbolj pomembno področje, kateremu je potrebno nameniti veliko premisleka, je prav zagotovo pasja hrana. Katero pasjo hrano izbrati, kakšno obliko, koliko hraniti in kako kombinirati so vprašanja, ki se vam bodo pojavila. V nadaljevanju prispevka bi radi predstavili različne vrste pasje hrane ter osnovne napotke hranjenja.

SUHA PASJA HRANA: Briketi ali hladno stiskani peleti

Največ pasjih lastnikov se odloči za hranjenje svojega psa s suho pasjo hrano. Razlogi so različni, največja prednost suhe pasje hrane pa je vsekakor daljši rok uporabe in enostavnost doziranja. Danes se na tržišču najpogosteje pojavlja suha hrana za pse v obliki briket, vse bolj razširjena pa je tudi suha hrana za pse v obliki hladno stiskanih pelet – tako imenovana hladno stiskana pasja hrana.

Glavna razlika med briketi in peleti je način proizvodnje. Briketi so ekstrudirani pri višjih temperaturah, med tem ko so peleti hladno stiskani. Proces hladnega stiskanja omogoča, da se v pasji hrani ohrani več hranilnih snovi, pasja hrana ne obleži v želodcu psa, ampak se peleti hitro prebavijo in posledično manj obremenijo prebavilo, zato ima tudi kosmatinec več energije in bolj urejeno prebavo.

Pri izbiri suhe pasje hrane je pomembno, da izberete takšno, ki vsebuje visok delež kakovostnega mesa, brez stranskih živalskih proizvodov, takšno ki je čimbolj naravna in biološko dostopna, takšno, ki vsebuje vse vitamine, minerale in rudninske snovi za normalen razvoj psa.

MOKRA HRANA ZA PSE

Mokra hrana za pse je običajno pakirana v neprodušno zaprte pločevinke ali klobase. Po kakovosti se mokra pasja hrana zelo razlikuje med proizvajalci. Ponovno morate izbrati mokro pasjo hrano, ki vsebuje le meso in kakovostne notranje organe, brez stranskih živalskih proizvodov. Pločevinke so tudi naravno konzervirane, kar pomeni, da ni potrebe po dodajanju konzervansov in ostalih sintetičnih dodatkov.

Prednost mokre pasje hrane je vsekakor ta, da jo večina psov raje je, še posebej če je kosmatinec bolj izbirčen in razvajen. Največja slabost mokre hrane je ta, da psu ni potrebno gristi, saj je hrana že v manjših koščkih. Če boste hranili psa izključno z mokro pasjo hrano je potrebno psu večkrat ponuditi trde priboljške in pregledati zobovje. Grizenje in žvečenje je namreč naraven način s katerim si psi masirajo dlesni in čistijo zobovje.

SUROVA PASJA HRANA (BARF)

Vse pogostejša izbira pasjih lastnikov je tudi surova hrana za pse, imenovana tudi BARF (biološko primerna pasja hrana). Surovo pasjo hrano lahko kupite že pripravljeno v obliki popolnih BARF obrokov ali popolne surove obroke pripravite sami doma.
Tudi pri surovi pasji hrani je potrebna pazljivosti pri izbiri mesa, ki mora biti kakovostno, preverjenega porekla in veterinarsko pregledano. Če obroke pripravljate samo, se je potrebno poučiti o razmerjih, o sadji, zelenjavi, začimbah in zeliščih, ki so za psa primerna. Pomembno je tudi sestavljanje raznolikih obrokov, tako da pokrijete vse zahteve po hranilnih snoveh.

KUHANA PASJA HRANA

Določeni pasji lastniki so odločijo, da bodo svojemu psu pripravljali kuhane popolne obroke. Pri kuhani pasji hrani velja enako kot za surovo pasjo hrano. Potrebno je uporabiti preverjene sestavine, ki jih moramo psu ponuditi v ustreznih razmerjih. Idealno je, da je surov ali kuhan pasji obrok sestavljen iz 70 % mesnega deleža (glavnino predstavlja mišično meso, v manjšem delu pa se pojavljajo tudi notranji organi) in iz 30% zelenjavno-zeliščnega dežela (zelenjava, sadje, začimbe in zelišča). Pri sadno-zelenjavnem delu moramo izbrati takšno sadje in zelenjav, ki je za psa primerna.

POPOLNA PASJA HRANA

Popolna pasja hrana vsebuje vse hranilne snovi (beljakovine, maščobe, ogljikove hidrate, vitamine, mineral, vlaknine, rudninske snovi) v ustreznih razmerjih in ustreznih količinah. K popolni pasji hrani vam tudi ni potrebno ničesar dodajat. Danes lahko izbirate med popolno suho pasjo hrano, popolnimi meniji mokre pasje hrane in med popolnimi BARF meniji.

DOPOLNILNA PASJA HRANA

Dopolnilna pasja hrana pomeni, da ne vsebuje vseh hranilnih snovi in je potrebno določena hranila še dodati, da sestavimo popoln obrok. Dopolnila pasja hrana je običajno sestavljena izključno iz mesa in notranjih organov, zato je takšnemu obroku potrebno dodati še kosti, sadje in zelenjavo, da zadostimo tudi potrebe po hranilih, ki jih pes ne dobi iz mesa.

SMERNICE ZA HRANJENJE PSA

Seveda je prvotnega pomena izbira kakovostne in uravnotežene pasje hrane. Zavedati se moramo, da psa hranimo vsak dan, dnem za dnem, teden, za tednom, leto za letom. Kakovostna hrana je ključnega pomena za normalen razvoj psa in za vzdrževanje splošnega zdravja psa.

Pomembno pa je tudi, kako hranim psa:

  • Psa hranite vsaj dvakrat na dan v manjših obrokih (mladička je potrebno hraniti 3-5 krat na dan)
  • Po obroku pes potrebuje vsaj 20 min miru in počitka
  • Pes mora imeti na razpolago zmeraj svežo vodo
  • Psa hranite zmeraj iz čiste posodice
  • Hrana naj ne bo prevroča ali premrzla
  • Vzpostavite ritem hranjenja; hraniti ob približno istem času vsak dan

Izbira pasje hrane naj bo vaša premišljena poteza. Pred nakupom zmeraj preberite deklaracijo in jo poskušajte razumeti. Prav tako preverite podjetje, ki pasjo hrano proizvaja. Tradicija in dolgoletna proizvodnja sta vsekakor znak zaupanja v podjetje in v proizvodnjo kakovostnih proizvodov.

By admin

Dodaj odgovor