Marsikdaj se vprašamo, kakšna oblačila bi oblekli, ko se kam odpravljamo, naprimer športna oblačila za vsako športno aktivnost, delovna oblačila za delo, kot na primer Helly Hansen Pentiv.si, vendar ne vsako (za delo na gradbišču vsekakor, za ostala, pa je potrebno obleči bolj elegantna). Vrst oblačil je več, vsekakor pa se lahko vsi strinjamo, da je za vsak dogodek potrebno izbrati in obleči primerno obleko, da bi ta kar se da ustrezala namenu in ne preveč izstopala napram ostalim udeležencem bodisi tako, bodisi drugače. Kljub vsem možnostim pa se bomo v te zapisu osredotočali zgolj na športna oblačila, ki so prilagojena za vsako aktivnost, ter letni čas.

Športna oblačila

Oblačila, ki so namenjena za športne aktivnosti, hkrati pa so tako vsestranska, da jih lahko uporabljamo tudi vsak dan, vendar jih nikakor ne smemo uporabljati kot delovna oblačila, saj za to niso namenjena in niso dovolj trpežna. Skozi čas se je to področje tako razvilo in vsakoletno nadgrajevalo, da je mogoče kupiti ustreno oblačilo za prav vsak šport, poleg tega pa je moč izbirati še med široko paleto različnih podudnikov ter cenovnih razredov. Oblačila takšne vrste lahko najdemo tako v tragovinah, ki so specializirane na teh področjih, kot v ostalih, ki so namenjene drugim in s tem niso povezane.

Zima – led in sneg

Leto se začne in konča z najhladnejšim vremenom in najbolj neugodnimi razmerami, katere v največ primerih zahtevajo vsestranska in večplastna oblačila, priporočljivo pa je tudi, da s nepremočljiva. Temperature v tem letnem času so večinoma pod lediščem, kar pomeni, da morajo biti vaša oblačila debelejša in trpežnejša, zraven tega pa spadata tudi vodoodbojnost ali neprepustnost v obeh smereh (zunaj in znotraj), ki sta zelo zaželjeni, vendarle pa so takšna oblačila navadno manj udobna, v njih  pa se zadržuje vlaga zaradi potu, zaradi česar nas lahko zebe ali pa se počutimo neprijetno.

Pomlad – prijetni vetrc ter duh po cvetju

Po zimi se prične bolj milo vreme, z nekoliko višjimi temperaturami, ki ne zahtevajo tako debelih slojev oblačil in visokega vodnega stolpca. Pomlad je primerna za vse vrste aktivnosti, zato je tudi izbira oblačil za ta letni čas toliko bolj pestra. Priporočena je uporaba oblačil, ki so zračna in tanka, saj nam ta omogočajo kvalitetno gibanje in nas pri tem ne ovirajo. V primeru deževja pripravljenost ni odveč, v nahrbtniku je za vsak slučaj priporočljiv kos oblačila, ki je nepremočljiv in nas lahko zaščiti v veliko situacijah.

 

Poletje – vročina in pot

Vročinski vali in nenadna deževja so zelo nepredvidljivi pojavi, ki nas spremljajo skozi celotno poletje in so laho zelo neugodni, zato moramo niti pripravljeni na nenadne spremembe. Kljub temu, da je vreme čez dan videti povsem neškodljivo, naprimer sončno in z visokimi tempereturami, se lahko to v zelo kratkem času spremeni in nas preseneti. Poletna oblačila morajo biti zelo zračna, v največih primerih kar aktivna (vpijajo znoj, vlago odvajajo stran od telesa in se izredno hitro sušijo), priporočeni so kratki rokavi (uporaba sončne kreme), na izpostavljenih predelih (glava), pa so obvezno priporočena pokrivala (klobuki, kape). Aktivna oblačila so še posebej koristna zaradi izredne prilagodljivosti na vse športne aktivnosti, poleg tega pa so odporne še na pojav mikroorganizmov, ki povzprčajo neprijeten vonj.

 

Jesen – zaledje pred zimo

Temperature se občutno znižujejo, s tem pa se spreminja tudi naš izbor oblačil, ki spet postopoma preide nazaj v večplastna in toplejša, ter iz aktivnih v bombažna, ki nas še dodatno grejejo, slabost pa je, da se zaradi potenja hitro zmočijo in postanejo težja. Pokrivala ter sončne kreme v tem letnem času ne igrajo več bistvene vloge, saj je moč sonca veliko manjša, kot v preteklih mesecih (junij, julij, avgust). Kratki rokavi in kratke hlače so zamenjani z daljšimi oblačili, ki nas grejejo v primeru nižjih temperatur.

By admin

Dodaj odgovor