Kakšno naj bo prvo otrokovo kolo? Otroška kolesa morajo poleg varnosti in udobja otroku nuditi tudi čim večjo stabilnost pri vožnji. V ta namen se pri najmlajših uporablja tudi pomožna  kolesca, ki otroku omogočajo, da se brezskrbno uči poganjati pedala, kar najmlajši zelo hitro osvojijo. Poleg tega se morajo otroci naučiti še zaviranja ter zavijanja, saj je pri vožnji s kolesom oboje zelo pomembno.

Otroška kolesa s pomožnimi kolesci

Najmanjši modeli so običajno opremljeni tudi s pomožnimi kolesci, vsekakor pa je pametno, da pred tem otrok osvoji tudi vožnjo s poganjalci, saj se bo tako lažje naučil tudi vožnje s kolesom brez pomožnih kolesc. Najbolj pomembno pa je, da otrokovo prvo kolo ni preveliko, saj ga bo otrok tako težje obvladal, na njem pa se ne bo počutil dovolj suvereno. To je še posebej pomembno takrat, ko enkrat odstranimo pomožna kolesca in se otrok uči vožnje brez njih.

Kako veliko otroško kolo izbrati?

Velikost kolesa mora biti prilagojena višini otroka. Če otrok lahko med sedenjem na kolesu z nogami doseže tla, se bo na kolesu počutil bolj sigurno, če bo kolo prenizko zanj, pa bo težje poganjal pedala. Otroška kolesa se sicer glede na velikost merijo nekoliko drugače kot kolesa za odrasle. Za najmlajše so najbolj primerna otroška kolesa:

  • v velikosti 12 col – gre za najmanjša otroška kolesa, ki jih otroci že pri treh letih običajno prerastejo,
  • v velikosti 14 col – za otroke, stare od 3 do 4 leta, ki še uporabljajo pomožna kolesca ali se začenjajo učiti vožnje brez njih,
  • v velikosti 16 col – načeloma so takšna kolesa namenjena za otroke, starejše od štirih let, ki se že učijo vožnje brez pomožnih kolesc ali jo že obvladajo.

Dodatna oprema, ki navduši vsakega otroka in poskrbi za varno vožnjo

Prav vsak otrok je vesel zvonca za kolo, s katerim bo veselo cingljal po dvorišču ali po pločniku. Hkrati pa bo zvonec poskrbel za to, da bodo otroka na kolesu ostali udeleženci v prometu prej opazili, zato bo med vožnjo bolj varen. Še bolj pomembna z vidika varnosti pa je čelada, ki mora biti primerne velikosti in nastavljena tako, da ob morebitnem padcu ne zdrsne iz glave. Ob tem pa je seveda pomembno tudi, da je otroku všeč in da je na njej motiv, ki ga bo navdušil.

By admin

Dodaj odgovor