Ljudem je težko najti primernega arhitekta. Ko se ljudje podajo v iskanje, mi začnejo postavljati vprašanja ter me prosijo za nasvete in navodila. Ker se določena vprašanja ponavljajo bom skušal vse odgovore, ki vam bodo pomagali pri iskanju, združiti v članek z naslovom “Kako najti arhitekta.”

Iskanje primernega arhitekta lahko predstavlja grozen napor, vendar ni treba, da je temu tako. Proces mora biti preprost.

Verjamem, da obstajata dve odločilni smernici za iskanje arhitekta. Prvo in najbolj očitno, predstavljajo seveda stroški. Menim, da bodo vsi ljudje delovali v tej smeri, da najdejo najcenejšo različico. Druga smernica pa predstavlja vaš čustveni odziv.

Arhitektura je storitvena industrija in kot taka, je osebnost močno vključena v proces. Ves čas ljudem dopovedujem, da naj pričakujejo, da bodo uživali v tem procesu, da se bodo zabavali… morda res ne ves čas, ampak v sami srčici gre za proces sodelovanja med arhitektom in ljudmi, ki se skupaj trudijo, da dosežejo skupen cilj. Zdi se precej preprosto – delati z dobrimi ljudmi in rezultat bo dober izdelek in dobra izkušnja.

Iskanje arhitekta

Pri samem intervjuvanju arhitekta obstajajo nekatera vprašanja, ki bi jih morali zastaviti.

Koliko je arhitekt zainteresiran za ta projekt?

Skušajte razbrati ali je arhitekt resnično zainteresiran v vaš projekt, da si bo resnično želel vplesti v ves proces do te mere, da bo pustil tudi svoj osebni pečat v procesu planiranja in zgradbe. Mi smo na primer bili zelo zadovoljni z Kreatif arhitekti, ki so s svojimi idejami očarali tudi naše otroke.

Kako zaposlen je arhitekt?

Bodite pozorni na to koliko projektov ima arhitekt v planu v določenem trenutku in koliko osebja ima arhitekt. S tem se boste prepričali, da bo arhitekt pozoren na vaš projekt, ter da se vam bo v lahko v celoti posvetil in upošteval vaše želje – torej, da bosta sodelovanje in izkušnja prijetni!

Koga se boste srečali skozi ves proces? Ali je to ista oseba, ki bo projekt načrtovala?

Ni slabšega kot dogovarjanje z enim arhitektom, za katerega se odločite in mislite, da boste z njim sodelovali skozi celoten proces, in nato spoznate, da ga do konca sploh več ne boste videli. Mislim, da je zelo pomembno, da veste, kdo je ta oseba dejansko, in če lahko neposredno komunicirate z njo. V redu je, če se povezujete samo z eno osebo, če celotna ekipa skrbi za vas – to je finančno smiselno. Samo poskusite razumeti, kako podjetje obravnava delitev dela in, če je mogoče, razumeti, kdo v skupini dela.

Kako arhitekt zbere informacije, ki so potrebne za uspešno določitev programa za vaš projekt?

“Program” je prvi del oblikovalskega procesa, kjer navedete potrebe in zahteve za projekt. Če še nikoli niste načrtovali hiše, kako veste na kaj vse morate biti pozorni? Na tej točki vam mora vaš arhitekt pomagati. Torej, kako zagotovijo to pomoč? Ali gre pri tem za vprašalnik, ali za več srečanj, morda za kombinacijo obojega; ali pa pričakujejo, da jim boste preprosto povedali, kaj želite, in da bodo zapolnili vrzeli?

Kako pogosto se boste srečali?

Nekateri arhitekti omejujejo število sestankov, ki jih imate za različne faze dela – večina je vezana na plačilo, ki ga prejme od vas. Ali se srečanja izvajajo v vseh fazah projekta? Kaj pa obiski na kraju samem – so vključeni?

Kateri koraki so vključeni v procesu oblikovanja?

Dobro se pozanimajte kateri vsi koraki so vključeni v proces oblikovanja, koliko sestankov je vključenih v določeni fazi izvedbe projekta. Poskrbite za to, da ne boste na koncu presenečeni nad računom, ter nad tem, da nimate nobenega nadzora nad svojim projektom.

Kako arhitekt določi pristojbine?

Obstaja več metod. Najpogostejša metoda je zaračunavanje odstotka stroškov gradnje, vendar tudi ta metoda vsebuje več različnih spremenljivk. To so: arhitekturne pristojbine, ki pokrivajo časovni del in odstotne stroške arhitekturnih stroškov za gradbene stroške, ter urne pristojbine.

Kako arhitekt obravnava pristojbine, ko pride do sprememb v obsegu?

Naj bo to eno najpomembnejših vprašanj – točno morate biti seznanjeni s tem kako arhitekt obravnava dodatne stroške pristojbin – naj bo le to skozi celoten proces transparentno.

Koliko časa bo potrebnega za načrtovanje in gradnjo?

Odvisno od tega, kako odgovarja arhitekt, vendar je na to vprašanje skoraj nemogoče točno odgovoriti, ker je toliko spremenljivk zunaj našega nadzora. Če razmišljate o vseh odločitvah, ki jih je treba sprejeti, boste hitro ugotovili, da proces načrtovanja in priprave gradbenih risb za hišo traja precej časa.

Kako pogosto vam je na voljo arhitekt?

Ni vedno praktično, če pričakujete tedenska srečanja, vendar je dobro vedeti, ali vam bo vaš arhitekt na voljo, ko ga boste potrebovali.

IDEJE:
https://www.archdaily.com/907313/the-best-architecture-of-2018

https://www.architecturaldigest.com/story/best-architectural-projects-article

By admin

Dodaj odgovor