PEČENE SKUŠE Z MANDLJI – Ideja za kosilo

KOSILO za 4 osebe:

PEČENE SKUŠE Z MANDLJI (4 očiščene skuše po 20 dag, malo soli, sveže zmlet poper, 3 česnovi stroki, sok ene limone, ščepec čilija v prahu, pol šopka peteršilja, 3 jedilne žlice olja, 6 dag masla, 6 dag na lističe narezanih mandljev, peteršilj za posip, limonine rezine za okras): Ribe temeljito operemo in osušimo na papirnatem prtiču. Česen olupimo in stisnemo. Peteršilj operemo in drobno sesekljamo. Ribe začinimo s soljo, poprom, česnom, čilijem, limoninim sokom in peteršiljem.

V dovolj veliki ponvi segrejemo olje. Ribe pečemo na obeh straneh 6-8 minut. Med pečenjem jih večkrat obrnemo. Pečene ribe vzamemo iz ponve in jih na toplem prihranimo. Maslo hitro spenimo v razmaščenem soku od pečenja rib. Dodamo mandlje, solimo in mandlje zlato rumeno prepražimo. Razpuščeno maslo segrevamo previdno, da ne zgori, ampak da dobi zlato rjavo barvo in okus po orehih. Ribe zložimo spet v ponev in segrejemo. Skuše damo na pladenj, obložimo s praženimi mandlji, potresemo s sesekljanim peteršiljem, okrasimo z limoninimi rezinami in takoj ponudimo.