a

Učinkovita preventiva

Kdor v času povišane neodpornosti – predvsem v mrzlih letnih časih, pri menjavi klime ali pri oslabljenem imunskem sistemu – dobro pazi nase, lahko mnogokrat infekcijo prepreči. Včasih lahko tudi s hitrim reagiranjem na, sledeč prehlad preprečimo.

Obstajajo enostavni nasveti, kako lahko Vaše telo podkrepite, se zaščitite pred vsiljivci:

Zračna vlaga: Pazite, da zrak v prostoru ni presuh in da se sluznica ne izsuši preveč. Najbolje je, da večkrat dnevno kratko in močno prezračite.

Sobna temperatura: Stanovanjski prostori naj ne bodo pregreti, najboljša je temperatura med 20 in 22 stopinjami.

Zdrava razdalja: Izogibajte se večjih skupin in prehlajenih ljudi, bodite na zdravi razdalji, tako da se ne okužite. Po nekaj prijaznih besedah se nihče ne bo počutil zavrnjenega.

Brez kajenja: Odpovejte se kajenju – ne glede na to ali aktivno ali pasivno – in se ne izpostavljajte nobenim strupenim hlapom.

Brez draženja: Ne pijte alkohola, odpovejte se pekočim začimbam in vsemu, kar dodatno draži grlo in žrelo.

Varčevanje z glasom: Poskušajte, malo in bolj tiho govoriti – prekomerno govorjenje, kričanje ali petje lahko žrelo po nepotrebnem obremenjuje.

Sluznica naj bo vedno vlažna: Poskrbite, da je sluznica dihal vedno vlažna, na primer z veliko pitja in lizanjem pastil za grlo.

Spodbujanje prekrvavitve: Dobro prekrvavljena sluznica dihal se lahko bistveno laže ubrani pred povzročitelji. Krvavitev spodbujajo na primer kopeli z zeliščnimi dodatki, obiski savne, sprehodi in lažji pohodi.

Gibanje na svežem zraku: Redno gibanje na svežem zraku dene telesu in duši v enaki meri dobro in prav tako stabilizira obrambne mehanizme.

Prehrana: Pestra prehrana z veliko svežega sadja in zelenjave daje potrebne vitamine in minerale, ki jih imunski sistem rabi, da lahko optimalno deluje.

Zdrav in močan imunski sistem

Da preprečimo prehlad, tudi če je že izbruhnil, lahko samozdravilne moči Vašega telesa vedno podpirate, tako da vedno skrbite za močan imunski sistem.

In za to lahko naredite veliko:

Vitamini: Prehranjujte se z veliko svežega, z vitamini bogatega sezonskega sadja in zelenjavo. Za imunski sistem je posebej pomemben vitamin C. Veliko tega vsebujejo na primer agrumi, šipek, kivi, rakitovec, črni ribez ali zelenjava kot je paprika, brokoli, krmni ohrovt.

Cink: Esencialni mikroelement cink je prav tako odločilen za dober imunski sistem. Ker telo tega sestavnega dela z življenjskim pomenom ne more sam proizvajati in ga lahko hrani le v omejenih količinah, ga moramo redno dovajati preko hrane. Živila z veliko cinka so na primer sir, polnozrnati izdelki, stročnice, ribe, ostrige, drobovina in mišično meso.

Vodne terapije: Redne izmenične prhe, knajpanje in obiski savne vzpodbujajo prekrvavitev in s tem tudi imunski sistem.

Šport – gibanje življenja: Zmerno, ampak redno je tukaj geslo. Večkrat tedensko se ukvarjajte s športom, ki Vam je zares v veselje – najboljše na svežem zraku. To aktivira vse telesne funkcije in prebudi življenjske moči.

Harmonija: Poskrbite za to, da ste v ravnovesju. Rešite konflikte in težave, pazite na urejen potek dneva in izravnano popestritev aktivnosti in sprostitve. Vse, kar vzpodbuja naše dobro počutje, podpira tudi obrambne mehanizme in samozdravilne moči.

Vir: Klosterfrau Healthcare Group

By admin

Dodaj odgovor