Kaj sploh pomeni jesti normalno? Da ješ zdravo? Da imaš 3 obroke na dan? Da se ne prenajedaš? Da si ne odrekaš hrane? Pa si najprej poglejmo, kaj pomeni, da ne ješ normalno. Nenormalno prehranjevanje lahko razdelimo v tri skupine.

1. Čustveni jedci

Čustveni jedci po hrani posežejo kot odziv na neprijetna čustva, ko so žalostni, slabe volje, nervozni, pod stresom, ko so nad nekom ali nad nečim razočarani ali po prepiru s partnerjem. S hrano se tolažijo in v njej iščejo uteho.

2. Prisilni jedci

Prisilni jedci jedo, ne da bi se tega zavedali. Kot bi vključili avtopilota. Hrano nosijo v usta, brez da bi se zavedali, kaj počno ali v jedi uživali. Prisilni jedci ob gledanju filma pozobajo celo vrečko praženih arašidov, čeprav mogoče sploh niso lačni in si tega niti ne želijo, ali pa ko pridejo domov iz službe, avtomatsko odprejo kuhinjsko omarico in pospravijo polovico vrečke s piškoti. Čustveni in prisilni jedci običajno pojedo preveč in imajo težavo reči hrani ne.

3. Omejevalni jedci

Na drugi strani omejevalni jedci jedo premalo in si hrano odtegujejo. Hrani se izogibajo in ne jedo, saj bi se sicer počutili krive in slabe. S tem, ko se uprejo hrani, se počutijo močne in uspešne. Na ta način imajo »nadzor« nad svojim življenjem. Omejevalne jedce je strah, da bi se zredili, zato si postavljajo pravila, kaj in koliko jesti. Tako pojedo premalo.

Večina ljudi ne »spada« samo v eno od teh kategorij, ampak se premika iz ene v drugo kategorijo, enkrat jedo prisilno, drugič si hrano omejujejo. Pravzaprav je zelo pogosto, da ljudje nihajo med prenajedanjem in stradanjem – na primer, cel dan ničesar ne jedo, se vzdržijo ob pogledu na kos torte, zvečer pa zavore popustijo in pojedo vse, kar vidijo pred sabo.

Normalni jedci

In kdo so normalni jedci? Ali res vedno jedo samo zdravo hrano, se nikoli ne nabašejo z njo in nikoli ne posežejo po čokoladi, ko so žalostni? Poleg tega imajo popolno postavo in se ne borijo s kilogrami? V resnici ni tako, prav tako ni samo enega pravilnega načina normalnega prehranjevanja. Nekateri normalni jedci jedo dvakrat na dan, drugi petkrat. Eni so vegetarijanci, drugi so paleo jedci. Kaj ješ, kako pogosto in koliko, ne povedo ničesar o tem, ali si normalen jedec. Normalnim jedcem je skupno to, da o hrani ne razmišljajo preveč, v hrani uživajo in jedo, ko so lačni ali ko si kakšne hrane resnično zaželijo. Jesti nehajo, ko so siti. Živil ne delijo na »dobra in slaba«, ampak izbirajo tista, za katera verjamejo, da jih bodo nasitila. Prav tako so v stiku s svojim telesom, se odzivajo na njegove znake, poslušajo, kaj jim telo sporoča in česa si želi. Jedo zavestno in ob tem uživajo. Zanje je prehranjevanje enako naravno kot dihanje.

Več o tem, kako začeti normalno jesti, kako se izogniti nihanjem v prehranjevanju in si ustvariti zdrave prehranjevalne navade pa v naslednjih blogih.

By admin

Dodaj odgovor