Odločitev za vlaganje v ogrevanje svojega doma, da bi bil le ta energetsko učinkovitejši ni lahka. Na splošno so dejavniki pri izbiri novega sistema na eni strani cena, na drugi pa učinkovitost izdelka in vse pogosteje se ljudje odločajo za izbiro kondenzacijske peči v primerjavi s tradicionalnimi pečmi. Toda kaj je razlog za to preferenco? V tem članku bomo podrobno pojasnili kakšne so značilnosti obeh tipov peči. Osredotočili se bomo na kondenzacijsko tehnologijo, saj na trgu obstajajo različne vrste plinskih peči.

S klasično plinsko pečjo se skoraj vsa preostala toplota, ki nastane pri izgorevanju plina, razprši v okolje, saj se izpušni dim skupaj z drugimi škodljivimi snovmi, ki je še topel izpusti skozi dimnik.

Kondenzacijski kotel ponuja najnaprednejšo tehnologijo, ki zagotavlja višjo kakovost in učinkovitost ter hkrati manjši vpliv na okolje. Ta tehnologija v resnici povrne del energije z izkoriščanjem latentne toplote, ki je prisotna v hlapih izpušnih plinov, preden se izločijo in ga ponovno uporabi, da proizvede več toplote. V bistvu kondenzacijska peč znižuje temperaturo izpušnih plinov, tako da se para, ki je v njih, kondenzira in se vrne nazaj v vodo kot toplota: na ta način se ob uporabi iste količine goriva del izkorišča kot vir toplote.

Vse to pojasnjuje, zakaj se je v zadnjih nekaj letih toliko povečalo število naprav, ki izkoriščajo kondenzacijo. Če razmišljate o takšni rešitvi, je dobro, da pred nakupom razmislite o nekaterih pomembnih elementih, da boste vedeli, kakšne so prednosti in morebitne slabosti, ki jih kondenzacijska peč prinaša.

Prva stvar, ki jo morate o ogrevalnem sistemu s kondenzacijsko pečjo vedeti je, da so stroški namestitve višji od stroškov namestitve običajne peči. Vgradnja peči predvideva odvodni kanal za kondenzat in odvod dima iz prostora in na območja, ki jih zajema standard. Po drugi strani je treba povedati, da je zaradi svoje trajnostne tehnologije nakup kondenzacijskega kotla podvržen precejšnji subvenciji, ki lahko bistveno pokrije začetne izdatke.

Več o delovanju: https://en.wikipedia.org/wiki/Condensing_boiler

Ker uporablja toplotno paro (ki kondenzira pri približno 56 °), kondenzacijska peč deluje s temperaturo vode v sistemu precej nižjo od klasične, kar pomeni, da deluje bolj varčno, če imajo radiatorji velike površine in so nastavljeni da ne bo prevroče, vendar ima največjo zmogljivost v kombinaciji z  z difuzorjem toplote s ploščami, nameščenimi za stenami ali pod tlemi. Pravzaprav so sodobne kondenzacijske peči odlična metoda varčevanja, če jih uporabljamo pri višjih temperaturah, predvsem, če je dom dobro izoliran, da se izognemo tveganju, da bi preveč razpršili toploto. Če dom ni dobro izoliran, kondenzacijska peč deluje enako, vendar je v primerjavi s tradicionalno plinsko pečjo prednost manjša.

Kot smo že dejali ima kondenzacijska peč tudi nekaj okoljskih koristi: prisotnost gorilnika s sistemom predmešanja zagotavlja pravilno porabo goriva in optimizacijo energetske učinkovitosti s zmanjšanjem onesnaževal, ki se izpuščajo v okolje. To pomeni manj onesnaženja, manjšo porabo energije in nižje račune za plin. Če želimo postati še bolj zeleni, je treba omeniti, da se kondenzacijski kotli lahko kombinirajo z drugimi napravami za distribucijo energije, na primer s sončnimi paneli, s prednostjo večje zaščite okolja in ekonomskih prihrankov; vse to seveda v povezavi z rednim vzdrževanjem.

By admin

Dodaj odgovor